T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / BOR - Bahçeli Gazi Ortaokulu

25 Mayıs Etik Günü

ETİK NEDİR?


          Etik, pratik felsefenin bir konusudur. Pratik, çünkü insanların ne şekilde davranmaları gerektiğiyle ilgili somut ve kanıtsal bilgiler sunar.

          Kelime anlamıyla ‘etik’ Yunanca ethos yani “töre” sözcüğünden türemiştir, özgün Yunanca kullanımı ‘Etika’dır, tıpkı politika (siyaset bilimi), poetika (şiir kuramı), gibi. Felsefenin dört ana dalından biridir. Yanlışı doğrudan ayırt edebilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışmaktadır. Bu yönüyle, kendine ait kuralları olsa da, halen de tartışılarak gelişen bir daldır.

ETİK İLE AHLAK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

          Ahlak, içinde yaşadığımız topluma göre değişir ve genelde çoğunluk tarafından herhangi bir gerekçe gösterilemeden doğru kabul edilen değerlerin ve düşüncelerin toplamıdır. "Doğru" olduğu hissedilenler ahlaka uygun olarak kabul edilir. Ve bu durum toplumdan topluma farklılık gösterir. Buna karşılık etik, kuralları mantıklı olarak yorumlamaya çalışır. Etiği, ahlakın üzerinde yeniden düşünme olarak tanımlamak da mümkün.

Uluslararası standartlara uygun şekilde etik alt yapısını oluşturarak, ulusal ve uluslararası kamuoyunun güvenini kazanmış, adil, şeffaf ve güvenilir bir kamu yönetimi, ekonomik kalkınma ve sosyal istikrarın sürdürülebilmesi için çok önemli etki ve katkı sağlayacaktır.

Her düzeydeki kamu görevlisinin hukukun üstünlüğü ilkesi doğrultusunda, etik davranış ilkelerine uygun hareket etmesi, karar alırken ve takdir yetkisini kullanırken kamu çıkarını öncelemesi, kamu kaynaklarını verimli, etkin ve ekonomik olarak kullanması, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz ön şartıdır.
Kamu görevlisi, görevlerini yürütürken; adil, şeffaf, dürüst ve tarafsız olmalı, çıkar çatışmalarından kaçınmalı, kamu güveni ve kamu yararını her şeyin üzerinde tutmalıdır.

25/05/2004 tarihli ve 5176 sayılı Kanunla kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu; kamu görevlilerinin uymaları gereken mesleki ve etik ilke ve kuralları belirlemek, bunların uygulanmasını gözetmek, kamu görevlilerinin görevlerini eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak yapmalarını sağlamak, etik kültürünü ülkemizde benimsetmek ve yerleştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

30-05-202330-05-202330-05-202330-05-202330-05-202330-05-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.05.2023 - Güncelleme: 30.05.2023 13:50 - Görüntülenme: 109
Kaynak: https://www.etik.gov.tr/
  Beğen | 1  kişi beğendi